09.12.2007

Mere selv-censur i Europa.

En iransk kunstnerinde har fået fjernet sine billeder på et museum. De respekterede ikke islam.

Fredag den 7. december, bringer Morgenavisen Jyllands-Posten en artikel af korrespondent Anders Raahauge.

Det er endnu en beretning om den snigende selv- censur i europæisk åndsliv.

Den 15. december, åbner der en udstilling i Haags Gemeentemuseum.

Her var det planen, at den eksil-iranske kunstner Sooreh Hera, skulle udstille nogle fotografier, som forestillede to homoseksuelle mænd, der bærer masker af profeten Muhammed og hans svigersøn Ali

Men det bliver ikke til noget.

Haags Gemeentemuseum, har nemlig valgt at fjerne en række billeder fra ustillingen, udført af Sooreh Hera.

Derudover, er Sooreh Hera blevet nødt til at gå under jorden efter dødstrusler. Museet´s ledelse bestrider, at man handler under indflydelse af muslimske trusler.

Det er en frivillig beslutning lyder det fra Gemeentemuseum.

Underligt, for i forrige uge fik Sooreh Hera´s billeder fuld opbakning af museets direktør Win van Krimpen. Han udtalte i den forbindelse bl.a:

"Som museumsdirektør følger jeg ikke politiske kriterier. Jeg standes ikke af mulige sikkerhedsrisici. Jeg syntes simpelthen, det er enestående værker."

En sådan sag, burde få hollandske parlamentarikere op af stolen.

Men ak, der er dyb tavshed,  -bortset fra Frihedspartiets (PVV) leder Gert Wilders, som har stillet den hollandske kulturminister Ronald Plasterk, nogle spørgsmål om regeringens holdning til sagen.

Geert Wilders, har betegnet museets beslutning som "skræmt og kujonagtig", og opfordrer til at museet´s ledelse får en kraftig fordømmelse.

Fra sit skjul siger Sooreh Hera, "at Allah er sandelig meget stor i Holland, og frygten regerer".

Hun lever nu i skjul, efter at have modtaget en telefonbesked med ordlyden: "Vi har allerede myrdet i Holland, snart er det din tur."

Til avisen  Standaard siger hun over telefonen:

"Faren bliver ved at forfølge mig. Jeg vil ikke dø endnu. Det er anden gang, jeg må flygte for islam."

S.Hera, ønsker ikke at bøje sig for de totalitære kræfter, og siger til avisen Standaard.

"Det beskæftiger jeg mig ikke med, det interesserer mig ikke. Kunsten er ærlig, som kunstner må jeg lave alt."

Sagen har bl.a afstedkommet, at 20 islamiske grupper i Holland ifølge avisen Het Telegraaf , har skabt en aktionskomite, fordi de mener at det hollandske samfund udviser utilstrækkelig respekt for Islam.

Komiteens navn bliver "Respekt for dig og mig".

Sooreh Hera, er født  i Teheran i 1973. I 2000, kom hun til Holland, hvor hun begyndte at studere på Det kgl.Kunstakademi i Haag.

Hun har ofte haft temaer om homoseksualitet. Hendes video "allah o gaybar" har været på Youtube, men er nu blevet fjernet.

Kilde:Morgenavisen Jyllands-Posten fredag den 7. december 2007.

Korrespondent Anders Raahauge

Fremhævelse:PVJ.