22.10.2007

De marokkanske fængselsinspektører

Forfatter: Ole Gerstrøm

Hvad foregår der i Udenrigsministeriet?

Er det acceptabelt, at dansk fængselsvæsen har hentet vejledning hos to fængselsinspektører fra Marokko? Har disse personer direkte erfaring med udøvelse af tortur? Kræver deres rundrejse til danske fængsler en forklaring fra Udenrigsministeriet?

Vi hørte en del om Marokko i juni 2004, da Danmarks Radio berettede om en “dansk” statsborger med marokkansk baggrund, Omar Maarouf, som var blevet dømt til døden dernede i det Nord-afrikanske land. DR fik adgang til ham i fængslet, hvor han fortalte om arrestationen og dødsdommen. Man fik adgang til retsdokumenterne. De viste en retsproces i strid med fundamentale menneskerettigheder, og en dødsdom uden beviser.

DR skrev på sin hjemmeside: “Fra dødsgangen i Marokkos mest berygtede fængsel fortæller Omar Maarouf om de afhøringsmetoder, som landets efterretningstjeneste har benyttet. Omar Maarouf forklarer, at han blev låst inde i en lille fængselscelle under jorden, uden at vide, hvad han var sigtet for og uden kontakt med sin familie eller advokat. Efter 10 dage blev han tvunget til at skrive under på en tilståelse med bind for øjnene, uden at vide hvad der stod i den.”

Amnesty International skrev i en rapport fra juni 2004 om, hvordan der i Marokko er foretaget hemmelige tilbageholdelser, der varer måneder, hvor de fængslede er blevet nægtet kontakt til familie og verden udenfor. Man har været forsynet med håndjern og bind for øjnene under forhør. Mange fortæller om afklædning, gennembankning, og nedhængning fra loftet i udspekulerede stillinger, foruden trusler om fængsling og voldtægt af kvindelige familiemedlemmer. På denne måde er man blevet tvunget til at fremkomme med tilståelser, der er blevet brugt som beviser i ”retssager” gennemført uden en juridisk forsvarer.

Og så den 14. september 2007 kunne Jyllands Posten berette, at dansk fængselsvæsen havde haft besøg af fagfolk fra – jo det er rigtigt – fra Marokko. Det var to fængselsinspektører, Azdin Chafik og M'Barek Abidallah, som i den forløbne uge havde rejst Danmark rundt og besøgt statsfængsler og arresthuse og talt med muslimske indsatte om livet bag tremmer. »Generelt er fængselsforholdene her gode,« siger Azdin Chafik, leder af lokalfængslet de Bourkaiz i Fès. »Men selvfølgelig er der også problemer her. Konkret anbefaler de to fængselschefer bl.a., at de indsatte får bedre mulighed for at praktisere deres religion, og at fængselspersonalet uddannes i at håndtere indsatte med muslimsk baggrund. Disse forslag blev under et møde forelagt Kriminalforsorgens direktør William Rentzmann.

Rundrejsen til fængslerne var et led i Udenrigsministeriets Arabiske Initiativ, hvis officielle formål er, at Danmark støtter frihedsrettigheder, god regeringsførelse, pressefrihed samt ligestilling m.v. i den arabiske verden. Man har hertil en årlig bevilling på 100 mio. kr.

Udenrigsministeriet gør så det stik modsatte. Man bruger pengene på at hente marokkanske fængselsinspektører her til landet. De repræsenterer et system, hvor der udøves tortur og foretages anden umenneskelig behandling af fanger. Og dem anmoder man om at rådgive danske statsfængsler om fangers behandling og respekt for islam! Kunne nogen ikke finde et par mennesker med fornuften i behold, og sende dem på en diplomatisk mission til Udenrigsministeriet, Asiatisk Plads, København K, for at finde ud af, hvad der foregår?

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810