19.10.2007

Hirsi -Ali-sag forarger USA.

Forfatter: Poul Vinther Jensen

En af vor tids største personligheder, Ayan Hirsi Ali, svigtes af Holland og Dansk Pen.

 

 Den 19 okotber, bringer Kristeligt Dagblad en artikel af Sidsel Nyholm, som skriver om ledende amerikanske kritikere af yderligtgående Islam.

 Her er forargelsen stor, når det gælder Holland´s behandling af forfatteren Ayaan Hirsi Ali, som for et år siden flyttede fra sit europæiske hjemland til den amerikanske forbundshovedstad Washington, hvor hun kan leve i forholdsmæssig større frihed, -dog med personlig vagt. I Holland kunne hun ikke være, på grund af dødstrusler fra ekstremistiske muslimer.

 I USA, er A.H. Ali derimod blevet budt velkommen som en heroisk forkæmper for vestlige værdier.

Da det kom frem, at den hollandske regering ikke længere vil betale for Hirsi Ali´s sikkerhedforanstaltninger, var der et stærkt kor af forargelse fra en række prominente amerikanske debattører.

 En af dem, stillede følgende centrale spørgsmål:

"Hvordan kan et vesteuropæisk land, der var en af oplysningstidens vugger, få sig selv til at lade den forsvarsløse Ayaan Hirsi Ali i stikken. Er sagen endnu et eksempel på, at europæernes nervøse frygt for islam får dem til at svigte fundamentale frihedsidealer?

 Skribenten Anne Applebaum fra Washington Post skriver bl.a:

 "Sagen viser, at den vestlige verden er nået til et punkt, hvor det står over for en fundamental test, måske endda et decideret vendepunkt.

- Testen er denne:

Er prominente, veltalende kritikere af yderligtgående islam - kritikere, som tilfældigvis er statsborgere i et europæisk land eller i europæiske lande eller i USA, - berettiget til samme ytringsfrihed, som nydes af andre borgere i europæiske lande eller i USA.

Juridisk er de selvfølgelig. De kan sige, hvad de vil - og blive myrdet for at gøre det.

Det betyder, at vestlige regeringer har et særligt og usædvanligt ansvar over for dem."

 Debattøren  Christoper Hitchens, hvis nye bog "Good is not Great" giver al organiseret religion det glatte lag, og påpeger det grundlæggende værdiopgør, som er på spil.

C. Hitchens skriver hetil.

 " - Hvis en prominent valgt politiker fra et vestligt land kan efterlades uden beskyttelse mod yderst troværdige  trusler fra islamistiske dødspatruljer, hvad er så al vores nemme pludder om "ikke at bukke under for terroristerne" værd?. C. Hitchens opfordrer samtidig den amerikanske regering til at gøre det, som den hollandske ikke syntes villig til."

 Ja, det er ganske utroligt, at en hollandsk regering vil være det bekendt:

Herhjemme, sender jeg venlige hilsner til viceborgmester Alex Ahrendtsen, i Odense, Trykkefrihedsselskabet, -og kulturminister Brian Mikkelsen, for deres aktive og offentlige tilslutning til at forsvare Ayaan Hiris Ali`s frihed og beskyttelse.

Men hvor er PEN henne i denne alvorlige sag?

 

  

Kilde: Kristeligt Dagblad den 19. oktober 2007.

         Sidsel Nyholm, fra USA

 

 

 

 

 

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810