11.04.2007
Det iranske problem
Forfatter: Poul Vinther Jensen
Væbnet konflikt måske bedre end skinfred
Hvis Vesten har ønsket om en fredelig fremtid, er det bydende nødvendigt at slutte op om det internationale militære samarbejde under amerikansk ledelse. Opgaver er der nok af, den største er, at sætte den islamiske terrorisme skakmat.
Det er fra denne kant, Vesten har sin største udfordring, derfor er det iranske atomprogram en meget alvorlig sag. Den er så alvorlig, at en væbnet konflikt med Iran, kan være at foretrække fremfor en skinfred.
Ifølge en opinionsundersøgelse fra TNS, der i marts har spurgt 17.443 EU-borgere om deres mening om Irans atomprogram, er der bred opbakning for et militært indgreb.
I EU som helhed er 52 pct for et militært indgreb mod Iran. Der er flertal i 18 medelmslande, mens borgere i de øvrige ni er imod.
Hele 68 pct af danskerne er for et militært indgreb mod Iran for at forhindre landet i at fremstille atombomber.
Ifølge undersøgelsen, er danskerne de mest ivrige for et militært indgreb i hele EU.
Men ifølge undersøgelsen ønsker kun 12 pct af danskerne at hæve forsvarsudgifterne.
Det hænger naturligvis ikke sammen.
Danmark må yde sit bidrag,- de tider hvor USA fik lov til at skrive chek´s ud på vegne af Europa, er forbi.Det er i dybeste forstand også et europæisk anliggende:
Om dette skriver den britiske avis Economist følgende, under overskriften
"Iran er svær at skræmme".
"Affæren med de 15 tilfangetagne britiske søfolk i Iran har lært os 'en ting, nemlig at regionens nye stormagt ikke umiddelbart bøjer sig for pres og trusler.
Irans vilje til at trodse ikke bare Storbritannien, men også supermagten USA, regeringen i Bagdad og FN´s Sikkerhedsråd, afspejler landets overbevisning om, at det er fremtidens stormagt i Mellemøsten (...) Mens Iran bliver stærkere, svækkes USA.
Intet andet land har USA´s styrke til at knuse en fjende, og ingen er bare i nærheden at få den styrke.
Men sejre i Afghanistan og Irak har ikke sat supermagten i stand til at gennemtvinge fred, og slet ikke en Pax Americana, hverken i Irak eller i Mellemøsten som helhed.
Syrien er ikke skræmt væk fra sin alliance med Iran. Bush har ikke opnået de erklærede mål om at fremme arabisk demokrati og skaffe fred i Palæstina."
Det er barske kendsgerninger Economist bringer frem.
Det fortæller, at de øvrige vestlige lande, - herunder Danmark, i langt højere grad må bidrage til kampen mod den islamiske trussel.
Ministeriet Fogh Rasmussen står stærkt med TNS-undersøgelsen.
Fredskonsortiet (M.Lykketoft,V.Søvndal,N.Helveg Petersen), går derimod trange tider i møde.
Kilder: Dagbladet Politiken Torsdag den 5. april 2007
dato: Tirsdag den 10. april 2007.
|