26.02.2007

En ædel og anstændig krig.

Forfatter: Poul Vinther Jensen  

Den ledende figur i det danske "fredskonsortie"(Lykketoft, Søvndal, H.K.Nielsen, Helveg Pestersen) fhv. finans og udenrigsminister Mogens Lykketoft, har til et interview af  Ulrik Dahlin, Dagbladet Information/Weekend den 10.-11.februar udtalt følgende:

 "Det burde være umuligt at forsvare dansk krigsdeltagelse, uden at vi også gør os det yderste for at sikre fuld overholdelse af Genevekonventionen.

Når regeringen ikke gør det, kan det kun hænge sammen med, at den ikke ønskede en brudflade til Bush.

Og det er stadig sagens kerne: Man kan ikke vinde krigen mod terror, hvis man selv accepterer terroristiske metoder, men man ville ikke kritiserere Bush-regeringen i denne fase."

 Det Mogens Lykketoft hentyder til, er Danmarks udlevering af tilfangetagne afghanere til amerikanske militærmyndigheder.

Lykketoft henviser til, at forsvarsminister Rumsfeld og præsident Bush, havde forbehold om, hvem der var omfattet af konventationerne samt forlydender om i dansk og international presse at der skete mishandlinger af fanger.

Det er fem år siden, da 102 danske specialsoldater deltog i Operation Enduring Freedom  i Afghanistan.

Oplysningerne om en evt. mishandling af fanger udleveret  af danske soldater til den amerikanske hær-ledelse kommer fra Amnesty International-rapporter om mishandling af 31 afghanere.

Det må stå hævet over enhver tvivl, at Danmark  og danske soldater skal overholde Genevekonventionens bestemmelser når det gælder krigsfanger.

Det mener jeg også er sket i sagen om de afghanske krigsfanger danske soldater har udleveret til USA.

Ministeriet Fogh Rasmussen, har forsikret sig hos amerikanske myndigheder, og fået det svar, at alle konventioner er overholdt.

Dernæst, har Nyhedsavisen interviewet to amerikanske forhørsledere, Chris Hogan og Edward Herman.

Den ene af de to forhørsledere Edward Herman siger til Nyhedsavisen, " at han aldrig har set, hørt eller deltaget i nogen form for mishandling."

Han siger endvidere:

"At fangerne ofte blev behandlet bedre end soldaterne, de fik rigtig mad, soldaterne fik feltrationer, fangerne kunne tage varme bade, mens soldaterne måtte nøjes med kolde."

Den anden forhørsleder Chris Hogan afviser at fangerne på nogen måde blev mishandlet. Chris Hogan fortæller, hvordan forhørslederne overvejede at true de muslimske fanger med hunde, men at de opgav tanken, fordi det var i strid med Genevkonventionen.

Hogan beskriver hvordan en soldat fik en kraftig overhaling, fordi han ved en enkelt lejlighed fik en fange til at sidde på knæ med armene strakt ud foran sig.

Hvorpå Chris Irvine, lederen af afhøringscentret, straks tog telefonen og ringede til den ansvarlige soldat med ordene:

"What the hell are you doing?" - "Hvad fanden har du gang i ?"

Her er der tre personer, der selv har været tilstede. Hvorfor tror Mogens Lykketoft ikke på disse militære personer?

Når det gælder ministeriet Fogh Rasmussen, er der intet at komme efter.

Det har handlet udfra nogle oplysninger om, at Genevekonventionens bestemmelser bliver overholdt helt og fuldt.

Den samme opfattelse har de danske soldater haft. Det er sagens kærne hr. Lykketoft.

Soldaterne, de har handlet i "god tro" og med "god vilje".

 Men i krig,- og krig det er det der er tale om, når det gælder Afghanistan, da er der stor mulighed for at lave mindre fejl midt i kampens hede.

Det burde alle  danske politikere kunne forstå. At udøve kritik er tilladt, men  så må der være noget substans i kritikken, - det er ikke tilfældet med det der kommer fra "fredskonsortiet".

 Krigen i Afghanistan, den er ikke nogen skovtur.

Ifølge Reuters 17. 2., har Talebanbevægelsen afsluttet forberedelserne til en offensiv i foråret imod udenlandske styrker i specielt den sydlige del af landet, - det er her de danske styrker befinder sig.

Ifølge talibankommandant, Mullah Abdul Rahim, er krigforberedelserne særligt i det sydlige Afghanistan og i Helman-provinsen, og der står nu 10.000 mand klar til at gribe til våben i det øjeblik de bliver beordret til det.

Taleban hævder, at bevægelsen har 2.000 mennesker klar til selvmordsbomber, og at endnu 3.000 er ved at blive trænet.

 Ja, de danske styrker i Afghanistan har rigeligt at tænke på.

Men det er en vigtig, - men farefuld opgave de har påtaget sig, for at sikre freden og friheden i de demokratiske lande rundt om i verden.

 Om dette skriver den store spanske avis El Pais  under overskriften "Dø for Afghanistan" følgende:

 "Den store italienske tilstedeværelse i Afghanistan havde i går den konsekvens, at kommunistpartiet helt forkastede både den og udvidelsen af de amerikanske installationer på basen i Vicenza. Det førte til et så alvorligt nederlag  for Romano Prodis centrum-venstre-regering i senatet, at han måtte indgive sin afskedsbegæring.

 I Afghanistan handler det ikke om en ren fredsoperation. Spanien er med i en krig, ført af det internationale samfund på opfordring af FN og i øjeblikket ledet af NATO og med deltagelse af 37 lande.

 Dette vindue til Centralasien bør ikke falde i hænderne på de reorganiserede Taleban-styrker og mullah Omar der efter fem års tavshed dukkkede op i januar med et truende budskab.

De kommende måneder kan blive hårde for denne mission, som forsvarsminister Jos'e Antonio Alonso med passende ord, har betegnet som "ædel og anstændig".

 

Kilder: Dagbladet Information/Weekend 10.-11. februar 2007.

 

          Dagbladet Information/Reuters 17. februar 2007.

           Dagbladet Politiken 22. februar 2007.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810