16.02.2007

Stærk personlighed.

Anmeldelse af Ayaan Hirsi Ali's bog "Ayaan opbrud og oprør".

En af mine julgaver i år var bogen "AYAAN opbrud og oprør" hvis forfatter er Ayaan Hirsi Ali. Jeg har først fået læst den 414 siders bog nu her i februar.

Den kan anbefales til alle, der har lyst og interesse i at kende forskellen på Islam og Den vestlige/kristne kulturkreds.

Ayaan Hirsi Ali har her skrevet en fascinerende selvbiografi, der afslører det formørkede syn på menneskelivet, som Islam bærer i sig.

Bogen er på dansk udgivet af Jyllands-Postens Forlag, oversat af Lone Dalgaard.

Ayaan Hirsi Ali er født i Somalia i 1969. På grund af sin fars politiske engagement måtte hun flygte til Saudi-Arabien, senere til Etiopien og derefter til Kenya.

I 1992 flygtede hun igen - fra et arrangeret ægteskab. A. H. Ali endte i Holland, hvor hun begyndte som rengørings-assisstent, derefter tolk og senere medlem af det hollandske Parlament.

Ayaan Hirsi Ali, er idag erklæret ateist, og bekæmper som tidligere muslim Islam, her især undertrykkelse af kvinder og børn i islams navn.

Hendes bog er et indblik i en kultur, en verdensdel og et liv som kvinde, vi her i Vesten ikke kan forstå.

I setember 2006, forlod Ayaan Hirsi Ali Holland, og er idag tilknyttet tænketanken The American Enterprise Institute i USA, hvor hun er bosat idag.

Jeg vil bringe et lille udpluk af bogen her, og anbefale den.

" Selv med livvagter og dødstrusler føler jeg mig privilegeret over at være i live og fri. Da jeg tog toget til Amsterdam for tretten år siden, tog jeg chancen for at få et liv i frihed - et liv, hvor jeg viklle være fri for at være trælbunden til en, som jeg ikke havde valgt. Et liv, hvor også min tankegang kunne være fri.

I Saudi-Arabien mødte jeg først islams fulde styrke som barn. Den var meget forskellig fra min bedstemors udvandede religion, som var blandet med magiske skikke og tro fra før islams tid.

Saudi-Arabien er islams kilde og indbegrebet af den. Det er stedet, hvor den muslimske religion udøves i sin reneste form, og det er oprindelsen til en stor del af den fundamentalistiske vision, som i min livstid har bredt sig langt ud over dets grænser.

I Saudi-Arabien var hver eneste åndedrag, hvert eneste skridt, vi tog, gennemsyret af begreber om renhed og synd - og af frygt. Ønsketænkning om islams fredelige tolerance kan ikke bortforklare denne kendsgerning:

Hænder hugges stadig af, kvinder bliver stadig stenet og gjort til slaver - ligesom profeten Muhammed besluttede det for århundreder siden.

Den form for tankegang, som jeg oplevede i Saudi-Arabien og hos Det Muslimske Broderskab i Somalia, er uforenelig med menneskerettighederne og de liberale værdier. Den bevarer en feudal mentalitet, der er baseret på stammernes begreber om ære og skam.

Den hviler på selvbedrag, hykleri og dobbeltmoral. Den er afhængig af Vestens teknologiske fremskridt og ignorerer samtidig, at disse fremskridt har deres oprindelse i den vestlige tankegang. Denne mentalitet gør overgangen til moderne tider meget smertefuld for alle, som dyrker isalm."

Læs INDSIGT-UDSYN her

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.