05.07.2021

Googles magt over informationssøgning

Forfatter: HV

Det kan anbefales at erstatte googling med yahooing.

For nogle år siden brugte folk mange forskellige søgemaskiner på internettet, men efterhånden fik Google overtaget, og ”googling” blev efterhånden synonymt med informationssøgning.

Det står imidlertid klart, at Googles brug af algoritmer giver søgningerne på samfundsfaglige emner politisk slagside.

Det fik jeg bekræftet, da jeg en dag ville finde hjemmesiden ”religion of peace”, som løbende følger udviklingen indenfor muslimsk terrorisme.

Jeg søgte med de tre ord ”religion of peace”, hvorpå jeg gennemså side efter side af søgeresultater uden at finde den søgte hjemmeside. På et tidspunkt kom jeg til den konklusion, at den åbenbart måtte være blevet nedlagt. Men så dukkede den endelig frem på søgningens side 7.

Jeg besluttede da at foretage en tilsvarende søgning med Yahoo, som stadig findes i bedste velgående.

Da dukkede den søgte side frem som det første hit!

Og det forekommer da også at være en selvfølgelighed, at en søgning på netop de ord, som udgør hjemmesidens titel, bør give et hurtigt resultat.

At google-søgningen først præsenterede den søgte side på side 7, må anses for regulær manipulation. Det kan konstateres ved en sammenligning af søgeresultater foretaget med henholdsvis Google og Yahoo, som stadig findes i bedste velgående.

Det kan anbefales at erstatte googling med yahooing.

Seneste INDSIGT-UDSYN

Den seneste udgave af INDSIGT-UDSYN er sendt ud til vores abonnementer og medlemmer. Du kan læse den forrige.