30.01.2007

Efter Hrant Dink.

Forfatter: Poul Vinther Jensen

Hrant Dink er en tyrkisk Kaj Munk. I dette land trynes enhver opposition.

  

Efter mordet på den armenske-tyrkiske  journalist Hrant Dink har der været mange kommentarer rundt om i Europa, - og Tyrkiet.

Hrant Dink`s bortgang har berørt store kredse i Tyrkiet, - den del af Tyrkiet, der er i opposition til den siddende Erdogan-regering og de religiøse islamiske magt-bastioner, der reelt styrer Tyrkiet.

Disse islamiske kræfter, tåler ikke den  kendsgerning, at Tyrkiet begik folkemord på det kristne Armenien.

 Den 20.januar skrev TURKISH DAILY NEWS, Istanbul følgende under overskriften

"Et attentat på Tyrkiet"

 " - Hrant Dink symboliserede tolerance. De som skød ham, begriber ikke, at det også var Tyrkiet, de begik attentat på. Bare vent og se, hvordan dette vil give genlyd i verden. USA, Frankrig og andre europæiske lande vil hastebehandle forslag om officiel anerkendelse af det armenske folkemord.

 Tyrkiet vil få skylden for alt. Aviser vil skrive om, hvordan det tyrkiske folk ikke var i stand til at tolerere en frisindet journalist af armensk oprindelse i vores midte.

Kan der tilføjes vores land nogen større skade? Skam over dette mords skændige bagmænd. Hrant Dink vil fortsat leve videre i vore hjerter."

 Den 20. januar skrev MYLLYET, Ankara følgende under overskriften

"Farvel, min ven"

 " - Tsidesutyun Paregamis! (Farvel min ven)... I det mindste opnåede du i døden, hvad du stræbte efter i livet. For se blot, i nat flokkedes en stor menneskemængde ud for din avis og sang i kor: " Vi er alle armeniere, vi er alle armeniere, vi er alle Hrant" - noget du ville have sat hele dit liv ind på at få se."

 I Europa har den tyske avis DER TAGESSPIEGEl, Berlin spidset pennen med følgende:

 "En Katastrofe for Tyrkiet"

 " - Mordet på den tyrkisk-armenske journalist Hrant Dink er en katastrofe for Tyrkiet.

Ugerningen viser, at der før som nu i dette land ikke hersker konsensus om at løse politiske spørgsmål uden brug af vold.

 Når det drejer sig om ' krænkelse af tyrkiskhed' , er der jagtsæson året rundt på alle, som den ekstreme højrefløj måtte finde på at rette en anklagende finger imod - det blev allerede klart med angrebene på Nobelprisvinderen Oran Pamuk.

 I sin omgang med højrenationalisterne har de tyrkiske myndigheder hidtil afstået fra at udvise den beslutsomhed og barskhed, som venstreorienterede og kurdere bestandig får at føle.

På denne vis er opstået et klima, hvor ' utyrkiske ytringer' er at ligne med landsforræderi. Måske var det derfor, Erdogan reagerede så chokeret: Han gav ordre til at mobillisere alle sikkerhedsstyrker og talte om anslag imod hele nationen.

For Hrant Dink kom denne reaktion imidlertid for sent."

  

Kilde: Dagbladet Information tirsdag den 23. januar 2007.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810