27.01.2007

DR manipulerer

Forfatter: HV/OH

Kritisk journalistik en ny måde at lyve på

Statsminister Anders Fogh Rasmussen fik pludselig nok af DRs usandfærdige påstande.

Men det er faktisk sjældent, at DR fremkommer med direkte urigtige oplysninger. Oftest består DRs tendentiøse journalistik i at undlade at formidle oplysninger, som ikke passer ind i DRs verdensbillede. På den måde forvrider DR seernes og lytternes opfattelse af virkeligheden.

For eksempel har ingen fra Den Danske Forening nogen sinde været inviteret til indforstået hyggesamtale i DR, sådan som personer af modsat observans jævnligt bliver.

DDFs tidsskrift Danskeren bragte i april 1994 en omfattende analyse af den såkaldte ”kritiske journalistik”, som har været retningsgivende for DRs nyhedsformidling igennem de senere år.

Heri hedder det blandt andet:

”En marxistisk journalists mål er således ikke neutralt at forelægge vælgerne fakta, som de selv kan tage stilling til. I virkeligheden skal vælgerne slet ikke tænke selv, men blot godskrive sig de (socialistiske) sandheder, de får præsenteret. Se om den marxistiske presseopfattelses grundlag f.eks. J. Herbert Altschull ”Agents of Power, 1984, s. 84 ff.

Sådan blev tingene naturligvis ikke serveret for den danske offentlighed. Tvært imod blev den nye form for journalistik kaldt ”kritisk”. Mærk positivordet – og den heri indbyggede forudsætning om, at al anden form for journalistik er ukritisk.

For at gøre den ”kritiske” journalistik stueren startede journalisterne bag den med at omdefinere, hvad objektiv overhovedet er – på samme måde som samme kredse senere har søgt at give ordet ”racisme” et nyt indhold, der passer dem bedre. Med basis i vidtløftige filosofiske overvejelser over, at det jo alligevel er umuligt at være helt objektiv, fremstillede de det således som journalistisk tilladeligt, ja endog rigtigst, at forme reportagen og referatet efter, hvad der tjente ”samfundet”. På den måde blev metoder, som førhen ville være blevet betragtet som dårlig journalistik, fordi de virkede manipulatorisk, acceptable og efterhånden endog respektable."

Den fulde analyse inklusiv dokumentation kan læses på adressen files/files/DK-2a-1994.pdf

Den er lige så aktuel i dag, som da den blev skrevet.

 

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810