18.07.2020

Giv danskerne lov til at stemme om milliardgaven til EU

Forfatter: Peter Seier Christensen, MF 
 

 

 

NYHEDSBREV • JULI 2020  

 

 

 

 

EU budget-gak  

Giv danskerne lov til at stemme om milliardgaven til EU  

I de kommende mange år bindes Danmark til at betale mange milliarder kroner hvert år i understøttelse til de lande i EU, som i årtier har ført en uansvarlig økonomisk politik. 
 
Pengene bruges i dag. Vores børn og børnebørn betaler regningen. 2,1 milliarder kroner om året i 30 år vil det koste dem. 
 
Samtidig nægter EU at spare på de løbende udgifter, men insisterer tværtimod på at øge det samlede budget hvert år de næste syv år. 
 
Ekstraregning stiger med 30% 
Storbritannien har meldt sig ud. Men det ser EU bort fra. De øger blot udgifterne for de tilbageværende lande og fortsætter som intet er sket. Med det forslag som er på bordet, står Danmark til at skulle øge udgifterne til EU med 30 %.  
 
Jeg og Nye Borgerlige synes, det er ganske urimeligt over for danskerne, men et flertal i Folketinget har givet statsminister Mette Frederiksen mandat til at binde Danmark op på regningen. 
 
Det er et stort demokratisk problem, at Folketing og regering kan forære de penge væk, som danskerne har betalt i skat i forventning om, at de ville gå til sygehus, skoler, ældrepleje osv. til gavn for os i Danmark. 
 
Som det mindste burde politikerne spørge danskerne, om de er enige, inden man binder os mange år frem til en regning i milliardstørrelsen. 
 
Grundlovens paragraf 42 skal i brug 
Nye Borgerlige vil derfor, så snart Folketinget mødes efter sommerferien, fremsætte et beslutningsforslag om at afholde en folkeafstemning ifølge Grundlovens paragraf 42 om både EU’s budget og milliardgaven til de andre EU-lande. 
 
Grundlovens paragraf 42 giver mulighed for at afholde vejledende folkeafstemninger. Muligheden blev brugt sidste gang af daværende statsminister Poul Schlüter, som sendte EU-pakken til folkeafstemning i 1986. 
Regeringen lovede dengang at rette sig efter resultatet. Og det er selvfølgelig det eneste anstændige at gøre igen. Det blev i øvrigt et ja, selvom Socialdemokratiet var imod. 
 
Gak 
Det er kun ni måneder siden, at statsminister Mette Frederiksen totalt afviste, at bruge flere penge på bureaukratiet i Bruxelles. 
 
”Jeg bliver helt rystet over tanken om, at man sidder og jonglerer med europæernes skattekroner på den måde helt ublu. Det er jo fuldstændig gak”, sagde hun den 16. oktober 2019 til Berlingske Tidende 
 
”De penge, som vi har mulighed for at prioritere anderledes, skal gå til vores velfærdssamfund og ikke til et endnu større EU-budget”, lovede hun danskerne. 
 
Jeg var enig med statsministeren i oktober 2019. Det var gak sidste år. Og det er det også i år. 
 
Vendt på en tallerken 
Men statsministeren har nu skiftet mening og er vendt på en tallerken. Sidste år ville hun bruge sin vetoret. Nu har hun opgivet sine krav og har fået et mandat fra et flertal i Folketinget til at indgå en gak-gak-aftale. 
 
Det er så eklatant et brud med tidligere løfter, at det som det mindste må forelægges for danskerne til godkendelse. 
 
Jeg håber virkelig, at politikerne i de andre blå partier vil bakke op om beslutningsforslaget. Det bør de. 
 
Mange hilsner 
Peter Seier Christensen, næstformand og EU-ordfører 

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810