22.12.2006

Færre og færre kristne i Jesu fødeby

Forfatter: HV

Flygter fra diskrimination og racistiske overgreb

De kristnes andel af indbyggerne er faldet fra 85% i 1948 til 12% i 2006

”Der er ingen fremtid for det kristne samfund i Betlehem” fortæller Joseph Canawati. ”Det bliver ikke bedre. For os er det slut”.

Tilværelsen bliver sværere og sværere for de tilbageværende kristne i Betlehem. De udsættes for religiøs forfølgelse, for vold og mord, og de bliver forjaget fra deres ejendomme, som muslimer overtager.

Derfor rejser mange bort og søger til vestlige lande.

Det kristne samfund bliver langsomt kvalt. Følelsen af en snigende muslimsk fundamentalisme føles overalt i Betlehem.

På Krybbepladsen ligger en moske lige overfor Fødselskirken, som er bygger omkring det sted, hvor Jesus ifølge traditionen blev født, og om aftenen overdøver muezzinens råb klokkeklangen fra kirken.

Den 22-årige taxichauffør George Rabie er stolt over at være kristen, selvom det gør hver eneste dag farlig for ham. For to månedes siden blev han gennembanket af en gruppe muslimer, som havde lagt mærke til, at han havde et kors hængende ved forruden i sin taxi.

”Vi udsættes for diskrimination hver eneste dag”, fortæller han. ”Det er en form for racisme. Vi er en minoritet og er nemme ofre. Der kommer mange ekstremister fra landsbyerne ind til Betlehem.”

En anden, der har været udsat for muslimernes overgreb, er den 27-årige håndværker Jeriez Moussa Amaro. For 5 år siden blev hans to søstre på 24 og 18 år skudt i deres eget hjem af muslimske mordere. Deres forbrydelse var, at de var unge og smukke kvinder, som gik klædt i vestligt tøj uden slør.

Al-Aqsa Martyrernes brigade erklærede, at den havde udført ”heltegerningen” for at ”rense det palæstinensiske hus for prostituerede”.

Jeriez siger: ”En kristen mand er svag i forhold til en muslimsk mand. De har større og mere magtfulde familier og forbindelser til de palæstinensiske myndigheder”.

Frygten for overgreb får flere og flere kristne til at immigrere.

”Som kristne har vi ingen fremtid her”, siger Samir Qumsieh, leder af den kristne radiostation. ”Vi smelter bort. Næste år flytter jeg til USA. Hvordan skulle jeg kunne blive ved? Jeg vil hellere bevare en smuk drøm om, hvordan mit hjem kunne være, end at leve i virkelighedens mareridt”.

Sådan er tilstanden i den by, hvor Jesus blev født for 2006 år siden.

Kilde: http://www.spcm.org/Journal/spip.php?article4734

Seneste INDSIGT-UDSYN

Den seneste udgave af INDSIGT-UDSYN er sendt ud til vores abonnementer og medlemmer. Du kan læse den forrige.