01.12.2006

Sudan bryder våbenhvile i Sydsudan

Forfatter: HV

Samtidig fortsætter folkedrabet i Darfur

Igennem 20 år forsøgte den arabisk-muslimske regering i Khartoum ved hjælp af myrderier, påtvungen sult og bortførelser af kristne til slaveri i det nordlige Sudan at gennemtvinge islamisk lov i det sorte og overvejende kristne Sydsudan.

Forsøget lykkedes aldrig som følge af hårdnakket modstand fra først og fremmest Sudan People’s Liberation Army (SPLA), og i januar 2005 lykkedes det FN at forhandle en våbenhvile på plads. Siden har der været FN-soldater i det sydlige Sudan til at kontrollere våbenhvilens overholdelse.

Overgrebene mod den ikke-muslimske befolkning i det sydlige Sudan havde da koste flere end 2 millioner mennesker livet og jaget dobbelt så mange på flugt fra deres hjem.

Efter næsten 2 års fred og genopbygning gik muslimske militser i tirsdags til angreb på SPLA-folk i byen Malakal. SPLA slog kraftigt igen, og de muslimske militser fortrak til byens lufthavn, hvor Sudans muslimske hær har enheder stationeret.

Disse enheder gik derpå til angreb på SPLA-folkene, som de blandt andet beskød med tanks, hvilket kostede mange hundrede civile livet.

Kampene har fået FN til at evakuere sine observatører fra området.

Området omkring Malakal er rigt på olie, og det muslimske nord er uvillig til at overholde våbenhvileaftalens bestemmelse om, at rigdommene skal deles mellem det muslimske nord og det kristne syd.

40 piskeslag og en bøde

Den muslimske regering i Khartoum er ligeledes uvillig til at respektere aftalens bestemmelser om, at den ikke-muslimske del af befolkningen ikke skal være omfattet af den muslimske sharialov, som blandt andet påbyder kvinder at gå tilhyllede.

Det fik den 27-årige sorte kristne kvinde Cecilia Holland at føle, da hun forleden blev arresteret på gaden i Khartoum for ikke at gå tilhyllet. Hun blev ført bort i en bus sammen med andre kvinder, som var blevet arresteret for samme forseelse.

Den følgende dag blev hun idømt 40 piskeslag og en bøde på 10.000 dinars, hvilket svarer til en tredjedel af en månedsløn.

Racistisk folkedrab i Darfur

Samtidig med de fornyede overgreb mod de ikke-kristne befolkningsgrupper i det sydlige Sudan fortsætter det racistiske folkedrab på de sorte, hvoraf de fleste er muslimer, i Darfur.

Her vil den muslimske regering ikke tillade FN at intervenere, - hvilket det internationale samfund så undlader.

Det er noget anden praksis, end det internationale samfund for få år siden anvendte på Balkan.

Kilder:

Seneste INDSIGT-UDSYN

Den seneste udgave af INDSIGT-UDSYN er sendt ud til vores abonnementer og medlemmer. Du kan læse den forrige.