26.11.2006

Habermas må forklare sig.

”Den siden 2001 voksende kulturelle spænding imellem kristendom  og islam har senest i Tyskland udløst en ophidset konfessions-kappestrid, der føres på højeste niveau.

Stridens emne er troens og videns forligelighed.

Paven fører troens fornuft tilbage til kristendommens hellenisering, mens Biskop Hufer afleder den af evangeliets postreformatoriske møde med Kants og Kirkegaards postmetafysiske tænkning.

Hos begge parter forråder iveren i deres træfninger et gran for meget fornuftsstolthed.

Den liberale stat må under alle omstændigheder insistere på, at troens forligelighed med fornuften er en mulighed, der må indrømmes alle religiøse trosfællesskaber.

Ingen bør gøre krav på denne egenskab som bundet til en bestemt religion i den vestlige traditionslinje.”

Jürgen Habermas filosof og sociolog.

Det må stå sin prøve.

I det sekulære Europa, er det et krav, at alle religiøse samfund respekterer staten og de sekulære forfatninger.

Der er ikke nogen religion, der har patent på den sekulære fornuft.

Men det er ikke nogen tilfældighed, at det netop er i de kristne lande, de sekulære forfatninger findes!!

Hvis herboende muslimer er istand til at adskille religion og den verdslige stat, - vil det naturligvis fremme muligheden for, at kristne og ikke-kristne europæere, kan få et afslappet forhold til islam i Europa.

Men indtil til dato, har det knebet gevaldigt rundt om i de europæiske lande!!

Jürgen Habermas, skylder Europa en underbyggende forklaring.

Kilde: Dagbladet Information/weekend 11.-12. november 2006.

Seneste INDSIGT-UDSYN

Den seneste udgave af INDSIGT-UDSYN er sendt ud til vores abonnementer og medlemmer. Du kan læse den forrige.