23.11.2006

Danmark bør følge USA.

Forfatter: Poul Vinther Jensen  

Fhv. udenrigsminister Mogens Lykketoft har atter været på TV med sit hæse budskab om, at Danmark  bør trække sine styrker ud af Irak ved først givende lejlihed.

 Det er hævet over enhver tvil, at de danske styrker ikke udgør nogen afgørende faktor for at opretholde ro og orden i det store land. Men, hvis der er noget land i Vesteuropa, der står i gæld til de to store Nato-lande, USA og Storbritannien, så er det Danmark

Under Den Kolde Krig, og det vil sige fra begyndelsen af 50-erne, og til begyndelsen af 90-femserne, var Danmarks sikkerhed og frihed -aldeles - bundet op på musketer-eden i Nato-alliancen.

Nu, hvor de to store alliancepartnere, USA og Storbritannien står med store udfordringer i Irak, ja, da har vi chancen for at være loyale ved at forblive i forsvarssamarbejdet med de to store aktører indtil opgaven er tilendebragt.

De optimistiske meldninger om situationen i Irak, skal man ikke lade sig narre af,- hvis koalitionen forlader Irak, braser landet sammen i en blodig borgerkrig i løbet af ganske kort tid.

Det vil brede sig til andre hjørner af Mellemøsten, hvor ivrige magt-entreprenører står klar til at overtage regionen. Er det det M. Lykketoft arbejder for? Virkeligheden er, at der er lang vej endnu.

 Herom skriver det amerikanske ugemagasin Weekly Standard følgende:

 " Vi er fanget i en ond cirkel. Da vi ikke har slået det sunni-arabiske oprør (...) effektivt ned, kræver de shiitiske samfund i Irak beskyttelse.

Det nægter vi dem, og så går de til militserne. Disse militser undertrykker til gengæld den sunni-arabiske befolkning. Denne undertrykkelse fremkalder et oprør. Denne onde cirkel er ganske enkel, men vores militære ledere ser den ikke.

At kræve at (den irakiske regeringschef) Maliki bryder cirklen ved at afvæbne militserne er meningsløst - så længe det sunni-arabiske oprør fortsætter, vil ingen politisk leder i Irak kunne overtale shiiterne til at opgive de styrker, de ser som helt nødvendige til selvforsvar (...)

Det amerikanske militær er den eneste styrke i Irak, som er i stand til at bryde den onde cirkel ved at skabe sikkerhed i landet." 

Denne skarpe analyse fra Weekly Standard, bliver fulgt med et krav om en forøgelse af de amerikanske styrker. Danmark bør i en sådan situation følge op, med en forøgelse af de danske styrker.

 

 

Kilde: dato: Tirsdag den 21. november 2006.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810