21.11.2006

Günter Grass valgte at tie.

Forfatter: Poul Vinther Jensen

Er Grass stadig skråsikker med hensyn til muslimernes kultur-berigende egenskaber???

  

Den store tyske forfatter Günter Grass (f.1927) i Dantzig, der har nære relationer til Danmark, (sommerhus på Møn) er kommet i store vanskeligheder, efter han i sin selvbiografi, `Beim Häuten der Zwiebel" har offentliggjort sin ungdommelige facination af og deltagelse i Waffen-SS.

 Men trods alt, Günter Grass er en af Europa´s store forfattere,-og kunstnere, hans fortid i SS. som et ganske ungt menneske på 17 år, skal være ham tilgivet.

Med en opvækst som dreng i 30-ernes Tyskland, hvor propaganda chefen Joseph Goebbels nazistiske absolutisme, var den offentlige sandhed, er det muligt for en ung mand at tage fejl.

Som Grass' danske ven Niels Barfod har skrevet til hans forsvar, "var der reelt ikke noget alternativ til nazismen i Tysland, da Hitler først havde fået greb om magten. Modstanderne var flygtet, myrdet eller sendt i kocentrationslejre. Eller de var gået i indre hi, politisk tankemæssigt og følelsesmæssigt."

 Men en person som Grass, burde have kunnet forudse de store problemer hans fædreland nu befinder sig i med det store islamiske samfund der idag har sat bo i Tyskland. Der er mange lighedspunkter med det totalitære Islam og Nazismen. De psykiske mekaniser er nøjagtig de samme.

Trods dette sammenfald, har der ikke været nogen advarsler fra Günter Grass. Tværtimod, han har ved flere lejligheder plæderet for "frisind og tolerance" overfor muslimske kredse i Tyskland. Enhver hæderlig og underbygget kritik af den enorme indvandring til Tyskland, er blevet kvalt øjeblikkelig, som værende "højreekstrem".

Lige præcis her, har der været brug for en intellektuel kæmpe som G.Grass, der har forudsætningen, for at kunne skelne imellem det totalitære i  Islam, og de frie sekulære samfund som de europæiske.  Han valgte at tie.

Det gjorde en ligeså stor forfatter Hans Magnus Entzensberger ikke.

 Günter Grass, har opnået meget. Sonningprisen i 1996., Nobelprisen i 1999. Hans udgivelser er kommet løbende. Bliktrommen  1959, Kat og Mus 1961., Hundeår 1965., og En længere historie 1995., der handler om den tyske genforening. Det seneste store værk I Mit århundrede 1999., beskrives 1900-tallets Tyskland i 100 historier, en for hvert år. illustreret med egne akvareller.

 Men Grass er,- trods sit store forfatterskab blevet et "dårligt selskab" på grund af hans fortielse om SS-fortiden

Var hans tilstedeværelse på venstrefløjen et alibi,- for at skjule fortiden?.

I Dagbladet Information torsdag den 16. november, kan man læse om et brev, hvor Günter Grass undskylder over for Israel. Her kan læses følgende:

 Günter Grass undskylder over for Israel:

 "Såvel den israelske avis Haaretz som New York Times, Frankfurter Rundschau og det schweiziske ugeblad Tacheles har i den seneste uge bragt et brev, som den tyske forfatter og nobelpristager Günter Grass har skrevet til sine læsere i Israel. I brevet betegner han sin ungdommelige fascination af og deltagelse i SS, et tidsrum i Grass´liv, som han gjorde offentligt i sin selvbiografi, `Beim Häuten der Zwiebel ("Når løget skrælles") som et `Kainsmærke´, han resten af sit liv må leve med, skriver Süddeutsche Zeitung.

Günter Grass udtrykker på den anden side ønsket om, at alt hvad han "som forfatter og kunstner, og som engageret borger, i resten af mit liv har ydet, må blive opfattet som en modvægt" Den prekære sag kompliceres yderligere af, at anledningen er en udnævnelse til æresdoktor ved det private universitet Netanya Academic College i Israel, og at Grass i maj 2006 holdt møde med den tidligere israelske ambassadør Yizak Mayer og universitets vicepræsident David Altman om udnævnelsen, uden at nævne sit medlemskab af SS.

Det er til disse, Grass brev er stilet, men æresdoktorværdigheden bliver der ikke noget af, skriver Süddeutsche."

 

 Kilde: Dagbladet Information torsdag den 16. november 2006.  

 

 

 

 

 

 

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810