19.07.2004

Fru Jelved har et problem

Forfatter: Poul Vinther Jensen

Kan rettighedssnak sælge billetter - eller buldrer tomme håndtasker mest ?

Europarådets menneskerettighedskommisær Alvaro Gil-Robles har med sin kritik af den danske regerings administration af loven om familiesammenføringer formået at skabe turbulens i forholdet imellem Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre.

Partileder Marianne Jelved har været fremme med et krav om, at betingelsen for et kommende regeringssamarbejde vil indebære, at Socialdemokraterne ændrer på 24 års-reglen, der forhindrer at unge under 24 år ikke kan få en ægtefælle med til Danmark.

Jelved ønsker, at Danmark skal følge de øvrige EU-lande, hvor aldersgrænsen er 21 år. Som argument herfor hævder Jelved, at Danmark ikke skal være en beskyttet ø i EU-regi.

Det kan jo vendes: Mange af de øvrige EU-lande har endnu større behov for ”skrappe” krav til familiesammenføring end Danmark. Se blot til udviklingen i Tyskland, Frankrig, Italien og Storbritannien.

Lørdag den 17. juli siger Marianne Jelved til Politiken:

”Går Socialdemokraterne efter et valg ikke med til at lave reglerne om familiesammenføring om, så de respekterer menneskerettighederne, bliver der intet regeringssamarbejde mellem de to partier.

Vi kan ikke legitimere en regering, som ikke har respekt for den vurdering, der kommer fra internationale organisationer som for eksempel Europarådet.”

Kamal Qureshi fra SF er - ikke overraskende - på samme linje og vil ikke pege på Mogens Lykketoft som regeringsleder, medmindre Socialdemokraterne vil ændre på udlændingeloven, herunder 24 års-reglen.

Det er udmærket, at vi får kridtet banen op omkring disse centrale emner i udlændingeloven!

Hertil er at sige, at Socialdemokraterne skal blot stå fast, helt fast!

Her har man nemlig baglandet med sig, ikke mindst fra stærke socialdemokratiske borgmestre i de kommuner, der kan tale med om multieniseringens problemer. Vælger Socialdemokraterne at bøje sig for Det Radikale Venstres krav, vil der omgående ske vælgerflugt fra Socialdemokraterne.

Samtidig må Socialdemokraterne indtage det standpunkt, at en kommissær fra Europarådet ikke behøver at have ret. Alvaro Gil-Robles har den holdning, at retten til familiesammenføring skal følge den alder, som gælder for ægteskaber.

Men nu skal spørgsmålet afgøres i Østre Landsret. Her er en prøvesag undervejs, hvor regeringens regler om familiesammenføring skal stå deres prøve. Integrationsminister Bertel Haarder har det synspunkt, at konventionerne er overholdt til punkt og prikke!

Det berører ikke Det Radikale Venstre.

Jelved vil dog ikke vente på en domstolsafgørelse men kræver reglerne ændret hurtigst muligt. Den slags magtbrynde kan man uden tøven kalde mangel på parlamentarisk dannelse!

Men efter næste valgdag vil Det Radikale Venstre stå med en stor valgsejr. Hvis partiet ikke formår at bruge denne fremgang, har det et kæmpe problem!

Det, Marianne Jelved er i gang med nu, er at lukke døren til Socialdemokraterne. Men hun kommer til at erfare venstremanden fhv. minister dr. Oluf Krags ord om, ”at i politik må man godt lukke en dør, hvis man kan lukke en anden op.”

Det kan Det Radikale Venstre ikke i denne situation.

Derfor er det Socialdemokraterne, der kan diktere et regeringsgrundlag. Her vil Det Radikale Venstre mod sin vilje godkende, at udlændingelovens stramninger fastholdes. De radikale vil nemlig i regering, koste hvad det vil!

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810