Tiltalt for at ville terrorbombe i København
21. december 2018
Af Mikkel Thastum

En 31-årig mand er i dag blevet tiltalt for at planlægge et terrorangreb i København. Ifølge anklagen forberedte han sammen med en allerede terrordømt mand at ville bombesprænge og dræbe tilfældige med knive.

Justitsministeren har tiltrådt anklagemyndighedens indstilling om, at der nu bliver rejst straffesag mod en 31-årig mand for at have planlagt at dræbe eller såre tilfældige mennesker på et ukendt sted i København med knive og en eller flere sprængladninger for to år siden.

Det oplyser vicestatsadvokat Anders Riisager, Statsadvokaten i København.

»Efter anklageskriftet har den tiltalte været med til at bestille en række effekter, der skulle bruges til at fremstille en eller flere bomber. Den forpurrede plan skulle ifølge tiltalen gå ud på, at han sammen med en allerede dømt medgerningsmand ville angribe tilfældige mennesker med køkkenknive, hvorefter de skulle detonere en eller flere sprængladninger et sted i København. Derfor har vi rejst tiltale for forsøg på terrorisme,« siger vicestatsadvokat Anders Riisager.

Sagen er i forvejen kendt i offentligheden, idet en formodet medgerningsmand allerede er dømt i Tyskland for planlægning af terrorangrebet.

»Terrorsagen har været kendt som ”Tændstikssagen” – fordi bombematerialet blandt andet bestod af svovlet fra tusindvis af tændstikker. Det kan lyde amatøragtigt, men ifølge anklageskriftet var det altså blodig alvor, hvilket også fremgår af dommen fra Tyskland,« siger vicestatsadvokat Anders Riisager. Den 31-årige er således tiltalt for at have bestilt den terrordømte fra den tyske dom til at fremskaffe bombematerialet, batterier, walkie-talkies og to køkkenknive på 18 centimeter.

Vicestatsadvokat Anders Riisager oplyser, at straffesagen mod den tiltalte 31-årige mand er berammet til at begynde ved Københavns Byret den 22. januar 2019. Anklagemyndigheden ønsker straffesagen behandlet under medvirken af nævninger, idet den tiltalte dermed vil kunne få en straf på mere end fire års fængsel, hvis han bliver kendt skyldig.

Hvis den tiltalte bliver kendt skyldig vil anklagemyndigheden nedlægge påstand om udvisning for bestandig.


Den 31-årige er tiltalt for forsøg på terrorisme efter straffelovens §114, stk. 1, nr. 1, nr. 2 og nr. 7, jf. § 21.
 

Kommunikationschef Mikkel Thastum, 25 12 61 48.

Seneste nyheder