07.12.2018

Sharialov skal ikke gælde i Danmark.

Forfatter:

Kultur og tro må aldrig kunne retfærdiggøre kriminalitet.

 

 

 

Kultur og tro må aldrig kunne retfærdiggøre kriminalitet

 

Fredag 7. december 2018

Kulturelle forhold kan aldrig undskylde kriminalitet. Derfor sender justitsministeren i dag et lovforslag i høring, der medfører, at tro, kulturelle forhold og lignende ikke kan tillægges formildende betydning, når en straf skal fastsættes.

I oktober sidste år blev et forældrepar fundet skyldige i at have udøvet vold mod deres børn. Straffen blev fastsat til fængsel i henholdsvis 3 måneder og 60 dage. I begge tilfælde blev straffen gjort betinget. Retten lagde i den forbindelse bl.a. vægt på, at volden måtte anses for at være kulturelt betinget.

Men kulturelle forhold kan aldrig være en undskyldning for at begå kriminalitet og kan under ingen omstændigheder retfærdiggøre vold mod børn. Derfor sender justitsministeren i dag et lovforslag i høring, der præciserer, at kulturelle forhold ikke kan tillægges betydning, når en straf skal fastsættes. Konkret vil det fremover fremgå direkte af straffeloven, at der i forbindelse med straffens fastsættelse ikke kan lægges vægt på tro, kulturelle forhold eller lignende som formildende omstændighed.

 

Justitsminister Søren Pape Poulsen siger:

”Vi har desværre set et eksempel på, at kulturelle forhold er blevet tillagt betydning ved straffens fastsættelse i en konkret straffesag om vold mod børn. Det er efter min opfattelse helt forrykt. Kulturelle forhold kan aldrig bruges som en undskyldning for at begå kriminalitet her i landet. Med dette lovforslag præciserer vi, at kulturelle forhold ikke  kan  indgå som formildende omstændighed ved fastsættelse af straf.”
 

Med lovforslaget sikres det også, at Danmark i praksis lever op til Europarådets konvention til forebyggelse og bekæmpelse af vold mod kvinder og vold i hjemmet, som forpligter medlemsstaterne til at sikre, at eksempelvis vold i hjemmet ikke kan retfærdiggøres med henvisning til kultur, sædvane, religion, tradition eller såkaldt ”ære”.

Lovforslaget forventes at blive fremsat for Folketinget i februar 2019.

Læs lovforslaget her

Pressekontakt: Presserådgiver Jakob Kronborg, tlf. 5085 2172, jac@jm.dk

 

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810