20.06.2004

Nationaløkonomiske staldtip

Forfatter: Keld Rasmussen

Fra cand. oecon. Ebbe Vigs foredrag på Den Danske Forenings sommermøde

Nationaløkonomiske staldtip 

Hvordan bærer man sig ad med at se skoven for bare træer, hvis man søger reel og håndgribelig indsigt i, hvordan nationale økonomier hænger sammen - og spiller sammen internationalt?

På Den Danske Forenings sommermøde 19/6 i Århus sammenfattede cand. oecon. Ebbe Vig i et yderst veloplagt foredrag mange grundlæggende problemer i en oversigt med adskillige historiske vinkler. Vigtigt er det at forstå, at det for mange mennesker meget svært gennemskuelige nationaløkonomiske fagområde overvejende har to retninger:

En undersøgende og ræsonnerende retning, der bygger på historisk indsigt, erfaring og den viden, der fremkommer ved at gøre status ud fra et jordbundent driftsøkonomisk syn, er den ene retning. Den anden, og beklageligvis allermest udbredte, retning er derimod ideologisk og verdensfrelsende anlagt. Den er kendetegnet ved meget udspekulerede teorier, der er raffinerede og stemmer på sidste decimal - blot med den hage, at begreberne ikke er af denne verden, fordi forudsætningerne eller præmisserne er forkerte, påviste foredragsholderen.

Han kunne eksempelvis fyldigt citere udtalelser (i et interview på københavnerradiostationen Falcon) fra Venstre-politikeren Thor Pedersen om, at private erhvervsforetagender havde været på kollisionskurs med regnskabsloven, hvis de brugte samme opgørelsesmetoder som finansministeriet.

Ebbe Vig gav eksempler på, hvordan nationaløkonomi som fagdisciplin snarere bruges i politiserende øjemed - herunder på, hvordan årsagssammenhænge ikke nødvendigvis inddrages i økonomiske spørgsmål men gerne i miljøspørgsmål.

En stor del af de her groft skitserede hovedproblemer er udførligt behandlet på Ebbe Vigs hjemmeside.

Interesserede anbefales at gå direkte til kilderne og slå op på:  

http://www.lilliput-information.com/ 

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810