10.07.2006

Ytringsfrihed, en forudsætning for demokrati!!!

Forfatter: Poul Vinther Jensen

Ytringsfrihed er ikke til debat.

 

 

Morgenavisen Jyllands-Postens kultur-redaktør Flemming Rose, er på  sin lange USA-rejse kommet omkring en af Vestens mest indflydelsesrige jurister, nemlig juraprofessor  Ronald Dworkin.

 Ronald Dworkin f.1931 har haft professorater ved Oxford Universitet i England og Yale i USA. Idag er det universiteterne i London og New York. Flemming Rose´s samtale med Ronald Dworkin, tager sit udgangspunkt i begrebet ytringsfrihed og ret til kulturel mangfoldighed.

 Dworkin har taget del i debatten  om Morgenavisen Jyllands-Posten´s muhammed-tegninger, og var af den mening, at britiske og amerikanske medier ikke skulle genoptrykke dem. Ifølge Dworkin ville det alene være til fordel for de radikale kræfter i Mellemøsten, der ønskede ballade for enhver pris. Dworkin siger dog. "I et demokrati kan ingen, uanset hvor magtfuld eller magtesløs man måtte være, have ret til ikke at blivee spottet og krænket. Det princip er særlig vigtigt i et land der stræber efter etninsk og racemæssig fairness.Ronald Dworkin fortsætter:

 " I et civilt samfund har vi en masse rettigheder.

 Vi har ret til ikke at blive forvoldt skade, ret til ikke at blive diskriminiret på grund af vores race, religion eller anden etnisk baggrund, men den ene ret, som vi ikke har, er retten til ikke at blive genstand for foragt, spot og hån." Dworkin, har den opfattelse at den demokratiske proces grunder sig på ytringsfriheden.

Det er her man diskuterer og stemmer, og så forventer vi af dem der har tabt diskussionen og afstemningen, at de accepterer flertallets afgørelse, og overholder de love, som flertallet har vedtaget.

 På et spørgsmål fra Flemming Rose der lyder: Går du ind for love, der forbyder blasfemi?

 Dworkin: "Nej jeg er imod dem, nøjagtig af samme årsager, som når jeg argumenterer for, at ingen har en særlig ret til ikke at blive krænket.  Blasfemilove har en tendens til at være diskriminerende. I England er det kun den engelske kirke, der er beskyttet mod blasfemi.

Det er i sig selv kritisabelt, men jeg vil bekæmpe alle forbud mod at bespotte en monoteistisk gud, eftersom den demokratiske proces kræver, at også ateister overholder landets love. Og hvis man beder ateister om det, må de have friheden til at sige, at den resterende del af befolkningen ligger under for en ekstrem primitiv overtro, som er tæt på den rene idioti  De skal have ret til at insistere på, at der intet rationelt grundlag er for at tro på en gud, at der historisk set er tale om en virus, der har ramt mennesket."

 Det er klar sekulær tænkning uden omsvøb.

 Personligt har jeg nogle gange omtalt Islam, som nutidens pest over Europa, - det står jeg ved. For Islam, -og muslimerne, vil netop ophæve den sekulære ytringsfrihed i Europa.

 Må det aldrig komme dertil.

 

  

Kilde: Morgenavisen Jyllands-Posten´s Kulturtillæg fredag den 30. juni 2006.

 

         Interview af kulturredaktør Flemming Rose

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810