12.06.2006

Nationernes nødvendighed 1

"Nationalitet er ikke den eneste form for socialt medlemskab, ej heller er det et enestående bånd.

Det er imidlertid den eneste form for medlemskab, der hidtil har vist sig i stand til at opretholde en demokratisk proces og en liberal retsorden.

For at indse, at sådan er det, og hovrfor det er sådan, er det en god ide at sammenligne samfund defineret af nation med dem , der difineres  af stamme eller tro. Stammesamfund definerer sig igennem en fiktion om slægtskab.

Individer serf sig som medlemmer af en udstrakt familie, og selv om de er fremmede for hinanden, er denne kendsgerning kun overfladisk og blikver øjeblikkelig tilsidesat ved opdagelsen af den fælles forfader og det fælles slægtsnet.

Stammementalitet kan sammenfattes i det arabiske ordsprog: "Jeg og min broder imod min fætter; jeg og min fætter imod verden" - et ordsprog, som fastholder den historiske erfaring om det muslimske Arabien og som indeholder forklaringen på, hvorfor demokratiet aldrig har slået rod der.

Stammesamfund har en tendens til at være hierakiske, med ensidig ansvarlighed - fra undersåt til høvding - men ikke fra høvding til undersåt.

Forestillingen om et uvildigt retsstyre opretholdt af selve den regering, som er underlagt den, har ingen plads i slægtskabsbåndenes verden - og når der er tale om udenforstående - de " fremmede og ikke-fastboende" i stamme-landet - betragtes de enten som ganske uden for loven og ikke berettiget til dens beskyttelse eller som beskyttet gennem overenskomst.

Udenforstående kan heller ikke let komme indenfor, eftersom det, der adskiller dem fra stammen, er en uheldbredelig genetisk fejl."

Roger Scruton

Kilde: Nationernes nødvendighed.