11.06.2006

Møde om jihad i Europa.

Forfatter: Ole Gerstrøm

Desværre er det ikke gået op for Europa, hvilken fare vi befinder os i.

Jeg deltog i dette seminar, som var en skuffelse. Lorenzo Vidino betonede forskellem mellems almindelige muslimer og de militante. Jeg noterede kun en ting, som var værd at huske, nemlig at man mener, at der i Storbritanien findes 3.000 muslimer, som er trænede i Al Queda lejre. Dette er selvfølgeligt er presserende problem, men Lorenzo Vidiono havde ikke nogen løsning klar.

I min kommentar kom jeg ind på, at vi har set vestlige sikkerhedsorganer tage frygteligt fejl i relation til jihad-krigerne. Om hvordan præsident Carter, allerede 6 måneder før Sovjet invaderede Afghanistan i 1979, underskrev en autorisation til at begynde træningen af mujahedin-krigere til moderne terrorister. Og om hvordan, da Sovjet var drevet ud af Afghanistan i 1989, CIA og det engelske MI6 sendte disse krigere videre for at føre jihad mod de kristne i Bosnien. Jeg spurgte Vidino om, han i lyset heraf havde tillid til, at vi kunne regne med de vestlige sikkerhedsorganers dømmekraft i den nuværende situation, hvor organisationer som Hiz-but Tahir kan samle hundreder til offentlige møder og hvor den muslimske radikalisering og de høje muslimske fødselstal bevirker, at fremtiden ser truende ud.

Han svarede mig, at der var begået fejltagelser i fortiden, men at han han havde tillid til, at man nu håndterede situationen forsvarligt. Og at Hiz-but Tahir jo ikke foretager sig noget ulovligt.

En kvinde i forsamlingen præsenterede sig som repræsentant for politiet, hvilket vel kun kan betyde PET. Hun spurgte Vidino, om han mente, man kunne anvende moderate muslimer til at opdrage de militante unge i en fredelig retning. Vidino syntes det var en god idé, men fandt den vanskelig, fordi moderate muslimer, der samarbejdede med myndighederne, let ville blive mistænkeliggjorte.

Jeg foreslog at bruge Abu Laban. Det grinede man lidt af.

Læs INDSIGT-UDSYN her

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.