31.05.2006

Invasion af japansk pileurt.

Forfatter: Keld Anthony

Invasive planter betyder døden for hjemmehørende arter.

 

 For omkring 35 år siden var jeg leder på en lejrskole på Havreholm i Nordsjælland. Heroppe så  jeg  en  smuk staude på Havreholm Slot. Ved et besøg i Botanisk Have fandt jeg ud af, at det drejede sig om japansk pileurt (Raynoutria japonica)

Som tiden gik, stødte jeg på planten flere og flere steder – både dyrket og især forvildet. Hvor planten optrådte ”vildt”, kvalte den næsten al anden vegetation. Jeg undersøgte bl.a. store bevoksninger på Amager Fælled. Hvert år havde planten erobret nyt land. Jeg undersøgte også hvidtjørn, som også er meget udbredt på Amager Fælled. Jeg fandt nogle forkrøblede eksemplarer af hvidtjørn inde på pileurtens område. Det viste sig, at de havde omkring halvt så mange knopper pr. meter gren som hvidtjørn uden for pileurtens omklamring.

 Grunden til min interesse for pileurten, var, at jeg uvilkårligt kom til at tænke på en artikel om bøgenonnens larve, som jeg læste i min skoletid. Denne larve, som kunne afløve en skov på kort tid, blev et symbol på de  tyske besættelsestropper. Her stod jeg med en advarsel fra Moder Natur om, hvordan det var gået med den muslimske indvandring.

 Naturen er fuld af lignende eksempler. Desværre har vi intet lært af dette.

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810