02.12.2023

Tvangsægteskaber og barnebrude hører ikke hjemme i Danmark.

Forfatter: Kaare Dybvad Bek

Fortidens blåstempling af barnebrude er en trist påmindelse om, hvor naive vi var

Fortidens blåstempling af barnebrude er en trist påmindelse om, hvor naive vi var

Kaare Dybvad Bek
Udlændinge- og integrationsminister (S)

Tvangsægteskaber og barnebrude hører ikke hjemme i Danmark. Det er svært at være uenig i 2023, men som Berlingske har beskrevet, har man desværre haft et mere naivt syn på fænomenet tidligere.

Især i 80’erne og 90’erne er en hel del mindreårige – heriblandt især minoritetspiger – blevet gift via såkaldte kongebreve.

Det er meget trist at tænke på de unge skæbner, der er blevet lovet væk til fjerne fætre eller ældre mænd i en alt for tidlig alder.

Sagen er for mig et tydeligt billede på, at der var en helt anden berøringsangst og manglende forståelse for konsekvenserne af negativ social kontrol blandt udlændinge dengang. At vi simpelthen var blinde over for, hvad vi stod med.

Helt generelt er sagen en påmindelse om, at vi har håndteret indvandringen og dens følger meget naivt i de første årtier, hvor tilstrømningen fra Mellemøsten for alvor tog til i Danmark. Det mærker vi konsekvensen af i dag – kulturelt, socialt og økonomisk.

Selvom vi har strammet gevaldigt op siden dengang, må vi ikke igen være naive og tro, at den negative sociale kontrol ikke fortsat trives rigtig godt i mange minoritetsmiljøer – for det gør den.

At Berlingske selv i dag kan bringe et interview med en muslimsk læge og tidligere politiker, der mener, at kongebrevene faktisk burde genindføres, er hovedrystende.

Argumentationen lyder, at hvis muslimske piger igen kan blive tidligt gift, så kan de også få familiens billigelse til at dyrke sex – for det er jo forventet, at man er jomfru indtil bryllupsnatten.

Lad mig lige slå fast, at den tankegang selvfølgelig er helt på hovedet: Hvis unge mennesker fra muslimske familier har lyst til at dyrke sex før ægteskabet, så er de selvfølgelig i deres gode ret til det. I Danmark er vi styret af lov og fri vilje. Ikke af religiøse dogmer og familiens forstokkede forventninger fra hjemlandet.

Som følge af tidligere tiders forfejlede udlændingepolitik oplever vi i Danmark – og resten af Europa – store sammenstød med kulturer og værdier, som ikke passer ind i vores samfund. Det er en af disse års vigtigste opgaver at sikre, at alle er frie til at leve det liv, de selv ønsker. At ingen piger bliver tabt i mørke lommer, hvor middelalderlige værdier hersker.

Det er et stort fokus for mig og regeringen. Derfor har vi blandt andet forbudt religiøse vielser af mindreårige. Straffen for at fastholde en person i et ægteskab med tvang er fordoblet, så det nu kan give op til fire års fængsel. Negativ social kontrol eller brugen af religiøse skilsmissekontrakter kan straffes som psykisk vold. 

Og snart opretter vi et nyt center mod negativ social kontrol og æresrelaterede konflikter, som skal være med til at styrke indsatsen på tværs af myndigheder og øge viden om området.

Jeg er glad for, at vi i Danmark har gjort op med den misforståede godhed, så vi kan rette op på fortidens ufattelige naivitet.

 

JP, 29. nov. 23

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810