15.04.2018

SEVÆRDIG OG UTROVÆRDIG

Forfatter: Michael Thestrup

Ole Bornedal bedriver igen historieforfalskning

Ole Bornedals film om sangeren John Mogensen er seværdig med gode skuespilpræstationer og fremragende musik. Men samtidig bedriver Bornedal atter historieforfalskning for at give sine kulturradikale synspunkter en fiktiv historisk legitimitet: I filmen skildres Danmarks Radio som blå og borgerlig i skikkelse af en latterlig og usympatisk Erhard Jakobsen (stifter af Centrum-Demokraterne), som ikke vil spille Mogensens samfundskritiske sang 'Der er noget galt i Danmark' i DR's indflydelsesrige radioprogram 'Dansktoppen'.

I virkeligheden var Erhard Jakobsen en stærk kritiker af Danmarks (røde) Radio, som gladeligt spillede 'Dybbøl Mølle' i 'Dansktoppen'. Til gengæld ønskede DR og 'Dansktoppen' ikke at spille følgende Mogensenhit, som indeholder et klart dansk budskab:

​​​​​​​'Det danske sprog har et særpræg, som skal bevares med en særlig respekt.

Det tales og synges fra egn og til egn, vi behøver ingen fremmede dialekt.

Men landet er truet, visse personer gi'r fa'n i vor gamle kultur.

Det er på tide, at Holger på Kronborg igen, li'som før vågner op af sin lur.

Danmarks jord for de danske, vi har plantet vort flag.

Det bli'r stående på pletten, ingen tvivl om den sag.

Vi har ejendomsretten, værn om hver mark og hvert skel.

Danmarks jord for de danske, for vi har pløjet den selv'.

Bornedal vender helt bevidst op og ned på DR's politiske observans, på Erhard Jakobsens forhold til DR, og på hvilke sange der blev henholdsvis spillet eller bandlyst af 'Dansktoppen'. Udbredelsen af kulturradikale budskaber betyder tilsyneladende nemlig langt mere for Bornedal end hensynet til historiske kendsgerninger.

talerne fra Folkefesterne 2014-2018

Fakta om indvandringen